Protestantse Gemeente De Bron te Oud-Vossemeer
Op 18 oktober 1836 schrijft de Officier van Justitie te Zierikzee een brief aan het gemeentebestuur van Oud-Vossemeer, waarin hij vraagt of aldaar de wet niet wordt overtreden, omdat meer dan twintig separatisten een ongeoorloofde godsdienstige samenkomst zouden hebben bijgewoond. De officier verzoekt nauwkeurig opgave van namen en adressen met vermelding van dag, plaats en uur waarop de leden, die zich van de hervormde gemeente hebben afgescheiden, bijeenkomen. In zijn antwoord meldt het gemeentebestuur dat er in Oud-Vossermeer minder dan twintig Afgescheidenen zijn.
Eind 1835 heeft de 52-jarige metselaar Johan François de Later aan de hervormde kerkenraad verzocht hem als lidmaat te schrappen. Hij woont al geruime tijd de godsdienstoefeningen niet meer bij. Spoedig volgen enkele anderen. Het gemeentebestuur kan een lijst van totaal 13 Afgescheidenen samenstellen. Plaats van samenkomst is [van 1836 tot 1848] het woonhuis van De Later aan de Ring. Ds. H.J. Budding [1810-1870], predikant van verschillende Zeeuwse Afgescheiden gemeenten, wordt [in 1837] ook in Oud-Vossemeer benoemd.
De bijeenkomsten worden langzamerhand drukker bezocht. Op 30 juni 1837 treffen burgemeester en wethouders in gezelschap van de Middelburgse officier van justitie 29 personen in de woning van De Later aan. Dat is meer dan het toegestane aantal. Drie ouderlingen worden voor de rechter gedaagd. Maar alleen De Later wordt beboet met
fl. 50,--. De bijeenkomsten gaan door: als Budding op 15 oktober 1837 voorgaat, telt men ’s morgens 70 tot 80 personen en ’s middags zelfs 170. Maar slechts 31 mensen hebben zich officieel als lidmaat van de hervormde gemeente laten schrappen. Tot 1850 zijn er geen uittredingen [uit de hervormde gemeente] meer.
Mogelijk heeft de stichting van een rooms-katholieke kerk in Oud-Vossemeer de hervormde gelederen gesloten. Anderzijds doen moeilijkheden tussen de gemeente en Budding de zaak ook geen goed. Budding staat erop, dat de Psalmen van Datheen worden gezongen. Oud-Vossemeer houdt echter vast aan de berijming van 1773.
De eerste kerk van de Afscheiding en de eerste christelijke school
Na een aantal jaren stilstand kwam er opnieuw beweging. In juli 1851 werd het eerste kerkgebouw van de Afscheiding op Tholen te Oud-Vossemeer in gebruik genomen.
In 1854 komt ds. H. van den Oever [1826-1900] naar Oud-Vossemeer. Zijn vader is een bekend Kruisdominee in Rotterdam. Eén van Van den Oevers eerste daden is dan ook aansluiting te zoeken bij het landelijk verband van de Gereformeerde Kerk onder het Kruis. Dit landelijke kerkverband ontstond door afsplitsing van de hoofdstroom van de Afscheiding, de Christelijke Afgescheidene Kerk.
Als in 1866 zes huisgezinnen naar Amerika verhuizen, vermindert het aantal lidmaten sterk. In 1869 wordt de gemeente omgedoopt tot een Christelijke Gereformeerde Gemeente. Men voelt zich, twintig jaar na de bouw van het eerste kerkje, in 1871 sterk genoeg een geheel nieuwe kerk en pastorie neer te zetten.
Het oude kerkgebouw aan de Molenstraat wordt hierna als school ingericht, waar meester J. van de Putte in 1872 voor eigen rekening les gaat geven. Maar in 1884 wordt de school al opgeheven. Oorzaak zijn de te hoge kosten. Het gebouw wordt een bewaarschool. Vanaf 1910 mogen ook de Oud-Gereformeerden er gebruik van maken.
Na ruim honderd jaar wordt in 1975 het kerkje aan de Achterweg, later Hofstraat genoemd, afgebroken. In een jaar tijd verschijnt op bijna dezelfde plaats – met hulp van vrijwilligers – de huidige kerk met het piramidevormige dak. Een nieuw bedehuis, waarop lang is gewacht en waarvoor veel arbeid werd verricht…
Kerkgebouw
De Protestantse Gemeente De Bron te Oud-Vossemeer is als "Gereformeerde gemeente onder het kruis" geïnstitueerd op 24 april van het jaar 1836. Verschillende keren werd de naam van de kerk veranderd, namelijk in 1869 in Christelijk Gereformeerde Kerk, in 1892 in Gereformeerde Kerk Oud-Vossemeer en in 2021 in Protestantse Gemeente De Bron.
In de ruim 175 jaar van haar bestaan heeft de gemeente de beschikking gehad over drie gebouwen. Sinds juli 1851 kwam men bijeen in het "gebouw voor godsdiensten" en op 10 juli 1871 werden een kerkgebouw met pastorie aan de Achterweg, de huidige Hofstraat in gebruik genomen. Het kerkgebouw werd in 1975 gesloopt en op 24 januari 1976 werd het tegenwoordige kerkgebouw in gebruik genomen. De bouw kwam mede tot stand dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers uit de gemeente. De eerste dienst kon worden gehouden op de eerste Kerstdag 1975.
Sinds 1 mei 2004 valt De Bron samen met de plaatselijke Hervormde Gemeente onder koepel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), gevormd door de Gereformeerde Kerken Nederland, de Nederlands Hermvormde Kerk en de Evangelisch Lutherse Kerk.
Volgens het archief wordt de gemeentezang pas sinds 1893 begeleid door orgelspel. Toen werd het eerste orgel aangekocht. Het huidige orgel is in 1976 nieuw geplaatst.
In 2021 heeft het kerkgebouw, de toen nog "Gereformeerde Kerk Oud-Vossemeer" een nieuwe naam gekregen, namelijk De Bron. Burgemeester Sijbers heeft de naam tijdens een feestelijke bijeenkomst onthuld.